jarmokanerva Me rakennamme tulevaisuuden!

Kiinteistöveron korotukset nostavat asumisen hintaa ja vuokria

  • Kiinteistöveron korotukset nostavat asumisen hintaa ja vuokria

Valtionvarainministeriön tutkija ja uutiset  väitti, ettei kiinteistöveron korotus nosta asumisen hintaa. 
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/254446-finanssineuvos-elina-pylkkanen-vahvistaa-puoluesihteeri-tuomas-tiaisen-huomion


Kiinteistöveronnosto ei nosta vuokria- uutinen
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/232980-tutkija-tuukka-saarimaa-kumoaa-sitkean-kasityksen-kiinteistovero-ei-nosta-vuokria
 

Mutta niissä on ajatusvirhe. Se on, että asuntoa myydessä ja ostettaessa se olisi halvempi veron takia. Mutta kun se asunto on jo ostettu. Niin sinä asuminen tulee kalliimmaksi.   Ja väitteenkin mukaan sen arvo alenee kun valtionvarainministeriön satunnaisgeneraattoriasta tulee taas lisää veroja. Ihmiset  ovat joutuneet muuttamaan tai purkamaan vanhan asuntonsa keskeltä tonttia kun jälkikäteen tontille on tungettu  vaikka tupla määrä rakennusoikeutta ja veroa.  Vanhukset muutti kerrostaloon ekologisimmasta Ok-talostaan, jossa elettiin nuukasti ja tuotettiin omat perunatkin ja kaikki kierrrätettiin. Menetetään 'hallintaoiketta' kasinopelissä. Vaikka vanha 1000m2 tontti. Koska kunnilla on veropaineita. Kun asumiskulut nousevat niin ne nousevat. Aika simppeliä.

Ymmärrän, että valtionvarainministeriössä on motiiveja ja paineita nostaa veroja kun valtio käyttää enemmän rahaa kuin saa verotuloja, missä on motiivi heitellä tälläisiä väitteitä, jotka myöhemmin  huomataan, että sorry ei se ollutkaan noin. Siitähän työntekijät saa palkkansa, nostaa veroja ja veroluonteisia maksuja kulujen tasalle.

Kiinteistövero menee myös lähes sellaisenaan vuokrienkorotukseen. Vapailla markkinoilla, käsite joka on tutkijoiden hankala tajuta, kaikki vuokranantajat nostaa sitten vuokria, viimeistään kun sopimus muuttuu, tuottojen takia kun kulut ovat nousseet. Myös 30% pääomavero nostaa vuokria samalla tavalla. Ja minulla on asiaan vuosikymmenien kokemus. Tai jos kokotus on merkittävä alueen hinnat laskevat ja omistaja menettää rahaa myös pääomassa, eli pilataan sijoitukset ja rosvotaan kansaa lisää. Rosvous-termiä käytän, koska Suomessa on Euroopan korkein kokonaisverotus, yli optimin, ja se haittaa ja kuristaa taloutta ja aiheuttaa paikallista lamaa ja verotulojen menetyksiä ja liiketoiminnan siirtymisiä muualle tai tekemättäjättämistä.

Ei ole ilmaista rahaa ja kulua. Ja ne rahat tulee yhteisestä yhteiskunnan kassasta ja se on linkki vastakkainasetteluun eri kulujen välillä.  Eikä kulut ole tuloja samalle osapuolelle. Menot ei ole kuluja mikrotaloudessa. Näillä maksotalousjutuilla yritellään välillä perustella reaalitaloutta, missä tavikset elävät. Ei kannata esim lainata rahaa, suorittaa rahan massatuhontaa kulutukseen ja väittää talouden kukoistavan, koska raha kiertää 4 kertaa vuodessa ja kaikki valtion poliittiset puuhastelut olisi tuloja. Nyt väitetään laajasti että velkaa kannattaa ottaa, koska sitä ei tarvitse kenenkään maksaa ikinä takaisin, eikä se vaikuta. Se on harhaista. ( ks. Kreikka) Siellä on se valtion loputon verojen kohde. Valtio ja kunnat tuhlaavat myös rahaa ja osa menee tulonsiirtoihin, osa menee perusasioihin, jotka pitää hoitaa. Esim. 2,5 mrd menee suoraan maahanmuuton kuluihin, vaikka sijoittajien media muuta väittää. EU maat riitelevät kuka joutuu ottamaan tämän 'mahtavan busineksen'.  Ja on tällä logiikalla hehkutettu hyväksi investoinniksi ja kuluksi. Erilaiset ideologiset, lähinnä vihreät kokeiluit ja projektit ja tuet vievät enemmän kuin firmat tuottavat veroja. Esim tuulivoiman tuet ( 1+ mrd), kiertotalous, päästömaksut ( 1+ mrd vaikutus)  ym. Ne usein perustuu fiktiivisiin Meidän tarinoihin tai horinoihin ja 'idea-asteen oljenkorsitekniikoihin joita ei ole kaupallistettu',  joiden realismi ja budjetointi menee pääasiassa pieleen ja paljon, esim 100 kulusta tulee 314, eli voi kertoa piillä. Osa Tarinoista tulee EUsta sitoumuksena ilmastonsuojelun perusteella. Tai maksetaan kaupunkipyöristä esim.  6500 eur/kpl, koska niillä saa positiivisen mielikuvan ja ääniä. Vaikka taxi tulisi halvemmaksi. jne. Tuotteet tulevat sitten kun ne on kaupallisettu ja kehitetty, eikä kannata lähteä aina hurmahengellä uudisraivaajaksi ja maksajaksi kokeiluihin. Toteutetaan päällekäisiä liikenneratkaisuja ideologisesti ja kalliisti tai haitataan liikennettä ja elämää, mikä maksaa. Nyt Hki tyhjenee firmoista silmissä. Ja siksi yhteiskunta haluaa lisää kiinteistöveroja tai mitä tahansa.

Onneksi on vielä toivoa. Perussuomalaiset tuo järkeä tähän pimeyteen. Jos ihmiset vain äänestäisivät toisin. Tai kävisivät laskelmat joskus läpi.  Opin jo kauan sitten että ehdotus sisältää aina realistiset laskelmat ja selvitykset vaikutuksesta. Näin ei ole juurikaan  poliittisissa päätöksissä. Luvut eivät valehtele, kun ne on toteutuneita. Siksi niitä yritetään piilotella oman agendan ja häpeän  takia.

-Olen ehdottanut esim. kaivostoiminnalle uutta kaivoslakia ja  'lähdeveroa' esim v 2014. Nyt Suomen kultakanta kaivetaan maasta ilmaiseksi, tietysti toiminnalla on kulut ja saadaan myydä, eikä se tuota valtiolle vero ym. tuloja. Kulta ei ole uusiutuva luonnonvara vaan jäljelle jää miljardivuotisesta kivestä mursketta ja raiskattu maa.  Ne luonnonvarat ei edes kuulu yhdelle sukupolvelle. Ja ettei 15 % Suomen alueesta saa varailla tuolla tavalla. Nyt jo maakin halutaan myydä moneen kertaan, pinta ja sitten sen alla olevat kerrokset ja tämä on pitkällä. Sosialisoidaan se toisten omaisuus ensin ja myydään ulos, milä on nyt vallalla. Eltetään kuin viimeistä päivää. Monilla korkeilla päättäjillä ei olekaan omia lapsia. Metsäsijoitukset ja järvetkin myydään samalla tavalla, realisoidaan kansallisomaisuus ja ikimuistoiset nautintaoikeudet, joita saa sitten ostella ja ne nostaa asumis- ja elämiskuluja. Jatkossa vesi on Suomen kulta, kun muut ovat omansa tuhlanneet.

PS. Jätemaksut, kierrätys, jousevat jatkuvasti, eli vihreän agendan maksut, joka vuosi yli indeksin. Keksitään uusia 'kiertoalouden juttuja', määryksiä, heidän tarinaansa, väkisin.  Diesel palaa kun tavaraa haetaan peräkanaa eri autoilla. Samoin uutta luntakin viedään merenrannalta jopa 50 km päähän dieselillä. Nyt jo luntakin sulatetaan, koska sekin kuluttaa vähemmän, esim Hgissä. Vanhojen talojen ja alueiden suojelu on lähtenyt lapasesta ja nostaa kuluja ja on arpapeliä. Toisella puolella on, että joku asian harrastaja voisi nähdä jonain vuonna lapsuutensa  taloja. Valokuvat ja 3D mallit olisi parempi idea kuin energiasyöpät vanhat talot kehittyvässä maailmassa.

Sama blogissani ja paljon muuta  https://kanerva.eu/fi/?p=2048
Peukuta jos pidit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomi on maailman paras maa ja asuminen siellä saa maksaa ihan mitä vaan.

Lisäksi suomalaiset ovat rikkaita.

Kiinteistövero ei nosta asumiskuluja.

Sen todisti jo eräs valopää täällä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Asunnon omistaminen tuntuu olevan Suomessa jonkinlainen ideologinen vimma. Asunnosta maksetaan niin paljon kuin vain pankista saadaan lainaa. Ja kun pankit ja kiinteistönvälitysfirmat ovat liitossa, niin miksei saisi. Sitä asuntolainaa sitten maksetaan loppuikä.

Joissakin toisissa maissa vuokralla asuminen on paljon yleisempää. Alla linkitetyssä videoklipissä kerrotaan ohimennen, että USA:ssa aikanaan keksittiin se, että kun työläisillä on suuri asuntolaina, niin heidän lakkoiluherkkyys pienenee. Siksikin on kannattavaa velkaannuttaa tavalliset tallaajat.

RSA ANIMATE: Crises of Capitalism

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Käsittämätöntä minkälaisia verovarojen tuhlaajia kokoomus ja keskusta ovat ja mikä pahinta sossut ovat jo uhanneet lisäveroilla jos hallitukseen pääsisivät. Pitäisi löytää hallitukseen puolue joka pitää suomalaisten rahoista kiinni eikä levittele niitä kaikille jotka pyytävät.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Verojen kerääminen ja niiden käyttäminen julkiseen kulutukseen ja sosiaalitukiin on/olisi ihan ok, jos kumpikin kohdistettaisiin oikein: verot kerättäisiin rikkailta ja tuet kohdistettaisiin köyhille. Nykyään trendi tuntuu olevan päinvastaiseen suuntaan: verot kerätään köyhiltä (esimerkiksi alvin muodossa) ja tilitetään rikkaille (pankkituet yms.).

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Valtionvarainministeriön tutkija ja uutiset väitti, ettei kiinteistöveron korotus nosta asumisen hintaa. ... Mutta niissä on ajatusvirhe. Se on, että asuntoa myydessä ja ostettaessa se olisi halvempi veron takia. Mutta kun se asunto on jo ostettu. Niin sinä asuminen tulee kalliimmaksi. Ja väitteenkin mukaan sen arvo alenee kun valtionvarainministeriön satunnaisgeneraattoriasta tulee taas lisää veroja."

Totta. Asunnon omistajalle ei makseta hyvitystä kiinteistöveron noususta johtuvan asunnon hinnanlaskun takia.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Kun kansalta kysytään niin verot pitäisi maksa joku muu. Sillä pärjäisi.

Ylikireä kokonaisverotaso aineuttaa Suomessa paikallista lamaa. Koneisto ei pyöri kitkan takia. Palkalla ei saa ostettua paljoa toisten työtä, eikä talous toimi kunnolla. Moottori yskii. Suomi on velkavetoinen ja omaisuutta myydään.

Vihreistä vasemmistoliittoon vasemmisto haluaisi nostaa veroja ja lisätä tukia, eli lisätä tulonsiirtoja toisten taskusta toisille ja lisää rahaa valtion palveluihin ja byrokratiaan. Ja lisätä säätelyä. Eli sitä sosiaalidemokratiaa.

Kokoomusta ja Keskustaa en viitsi nyt kritisoida tässä. Muut saa kertoa. Tuloksista se nähdään ja ne on nyt vallassa. Menikö hyvin nyt hyvin omasta mielestään. Ja onko verotus alentunut ja talous piristynyt edes EUn tason mukana. Ja elintaso noussut.

Suomessa pitäisi tuottaa asioita ja palveluita, jotka nostaa elintasoa. Asuminen ja asuttaminen ei ole elinkeino vaan kiinteä kulu.

Vallan media kertoo työttömyyden vähentyneen vaikka se on todellisuudessa lisääntynyt ja hyvinkin koulutetut on tumput suorina, eikä suunnittele tai luo töitä muille. Nyt vain muutaman tunnin kuukaudessa olevia, koulutuksessa ja tempputyöllistettyjä ei pitäisi laskea työttömiksi. Todellisuudessa tuottamatonta ja haittaavaa työtä ei kannata tehdä , koska se maksaa ja vie resurssit oikeista järkevistä töistä.

Lisää keinoista https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/yli-500000-su...

Toimituksen poiminnat