jarmokanerva Me rakennamme tulevaisuuden!

Suomen välitilinpäätöstä osa 1. Suomi nousuun !

  • Suomen talous, tilanne 2012-9.
    Suomen talous, tilanne 2012-9.
  • Suomen välitilinpäätöstä osa 1. Suomi nousuun !

Erityisesti euroalue on lamassa. Suomen kannattaa panostaa vientiin muualle.

1. JOHDANTO

1.3.2013 julkistettiin paljon lukuja. Linkkejä :
http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_kansantalous.html
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/03/01/julkisen-talouden-al...
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/03/01/luvut-julki-nain-hei...

Suomen BKT tippui edellisistä vuosista. Muiden maiden laskukaavalla Suomen julkisen talouden alijäämä olisi yli 3 % eli yli EU:n sopimusten. Julkista velkaa on jo yli 103 mrd:n 53 % bkt:sta, lisäystä vuodessa 4 %. Sopimusyläraja on 60 %. Tällä vauhdilla piikki on täysi 2 vuodessa.

http://www.teknologiateollisuus.fi/fi/uutishuone/tiedotteet/2013-1/tilan...

ks. raporttiin .pdf sivun alalaidassa . Ote:

"Velkarahalla paisutettu julkinen sektori on lisännyt työpaikkojaan, kun samalla teollisuus on joutunut vähentämään. Teknologiateollisuuden liikevaihto Suomessa jää alkuvuonna viimevuotista pienemmäksi. Se on noin viidenneksen alle vuoden 2008 tason"

" Julkisen sektorin velkaantumisen perimmäinen syy ei ole väestön
vanheneminen, vaan Suomen tavara- ja palveluviennin romahtaminen
vuoden 2008 jälkeen. Vientituloja puuttuu tällä hetkellä jopa
30 miljardia euroa vuodessa, jotta yritykset kykenisivät rahoittamaan
nykyisen laajuisen julkisen sektorin ilman lisävelkaantumista."

http://www.talouselama.fi/nokialandia/nain+surkeasti+kavi+kannykkavienni...
"parhaimmillaan matkapuhelinviennin arvo oli viime vuosikymmenen puolivälissä lähes seitsemän miljardia euroa"

Politiikassa kiertää sitkeä väärä tieto, jonka mukaan ns. cleantech olisi Suomen pelastus ja alan liikevaihto olisi 20 mrd ja se työllistäsii 50000 ihmistä. Se ei pidä paikkaansa. Aktivistit ovat keränneet cleantechfinland.fi yritysten liikevaihdot yhteensä. Luvuissa onmm. Nesteoils, Fortum, Rautaruukki jne., joilla on vähäinen osa ns. cleantech toimintaa.  Korkean teknologian yritykset ovat pärjänneet, mutta puhuminen pelkästään cleantechistä on tarkoitushakuista ja peittää tosiasiat. Ks. Hallituksen strategia 2013.
http://hannuoskala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/133088-tasaista-tuulivoimaa#...
http://satuhassi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/109224-energiapihiys-on-kannat...

Eräät ovat huolissaan maahanmuuttajien työpaikoista ja koulutuksesta, ja heille pitäisi perustaa kuulemma matalapalkkaisia töitä ja vaatimattomampia koulutuspaikkoja. Tarkoittaa julkisia työpaikkoja.  http://www.thl.fi/fi_FI/web/kaventaja-fi/eriarvoisuus/vahemmistot/maahan...
ks. Hallituksen strategia 2013 alla.

Hallituksen strategia 2013 :
http://valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/puheet/puhe/fi.jsp?oid=355360
-tässä esiintyy yo. kaksi asiaa.

Suomen nettomaksu kasvaa Euroopan unionin seuraavalla seitsenvuotiskaudella 3,64 miljardiin euroon kuluvan kauden 2,84 miljardista eurosta, eli 30 %. Samaan aikaan EU budjetti laskee.Huonosti on omaa etua ajettu.

Suomen päästömaksut nousevat vuodessa yli 250 miljoonaa huonon edunvalvonnan ja sopimusmuutoksien takia. CO2-sopimus maksaa yli 1000 miljooonaa vuodessa.

Yksipuolinen jakaväkimiinakielto sopimus maksaa jatkuvasti ja yli 250 miljoonaa.
Suomi on ottanut kontolleen suhteettomia ekotavoitteita energian suhteen, mikä maksaa. Edunvalvonta on ollut huonoa, ja itse epäilen että tarkoituksellista. On menty mukaan kasvuprosenteista puhumiseen kun itse on jo tehty muutokset. Ilmeisesti Suomi on sitoutunut muihinkin ekotavoitteisiin ymmärtämättä merkitystä, jotka on kylmälle Suomelle hyvin kalliita, vaikkapa v- 2019 nollaenergiatalo tavoite. (Toisten kaksinkertaiset ikkunat vastaa Suomen 50 cm seinää )


Kritiikkiä:
http://suomenkuvalehti.fi/blogit/polkomfi/hallituksen-puolivaliriihi-pal...

HALLITUKSEN TYÖT :

Hallitus on tehnyt minusta täysin päinvastoin kun järki, logiikka ja sivistys sanoisi. Hallitus on piristänyt taloutta nostamalla alvia ja hintoja, auttanut työvoiman liikkuvuutta korottamalla oman asunnon leimaveroja, panostaa maahanmuuttajien matalapalkkaisiin (julkisiin) töihin muiden kustannuksella massatyöttömyyden aikana, imuroi ihmisiä maailmalta työttömyysaikana, ulosliputtaaa hightechin ja vientiteollisuuden, panostaa cleantechfirmojen tukiin, jonka 20 mrd liikevaihto on vihreä valhe kun mukaan luetaan Fortumin ja Rautaruukin ym. liikevaihdot, leikataan julkisia investointeja kaikkien oppien vastasisesti, lahjoitetaan vapaaehtoisesti ja ilman vaatimuksia Suomen velkaelvytys rahat muille, evätään telakkateollisuuden 'vientitakuut', jätetään hoitamatta oma kansainvälinen edunvalvonta ja maksetaan ylisuuria EU-maksuja ja päästömaksuja ja oman vaatimuksen rikkipäästöistä, tuhlataan sidosryhmien nollatutkimuksiin, leikataan peruspalveluista, tuhlataan vapaaehtoisesti turvallisuuteen Islannista Somaliaan, annetaan kehitysapuna lisää rahaa muttei tavaroita ja työtä, jättää virtaviivaistamatta julkista sektoria kun se nostaa verot pilviin, tekee velkaiseksi ja karkottaa työt muualle jne.

 

Esimerkiksi EVRR ja EVM neuvotteluissa Suomi ei ilmeisesti aina pyytänyt edes puheenvuoroa ja vaatinut vaatimuksiaan, mikä olisi ollut järkevää. Vaikutus kymmeniä miljardeja vastuita.  Mitä ei vaadita, ei saada. EU:n jäsenmaksuneuvotteluissa ei pyydetty esim. vastaavaa alennusta kuin Tanska sai. Vaikutus n 300 milj. Tanska ei edes tue euroa. Euro on EU:n yhteinen poliittinen hanke. Monet tuet alenivat. Päästökauppaneuvotteuissa Suomi sai lisää maksettavaa ja melkein vaati sitä eikä vaatinut alennuksia, esim. metsien takia. Näiden vaikutus on n. 1 mrd vuodessa ja viime neuvotteluissa n. 300 milj.

 

MITÄ PITÄISI TEHDÄ :

Suomalaisen työn alv pitää saada 9 % iin. Se olisi etu tavaran mukana tulevan 23 % alvin takia ja työllistäisi ja piristäisi kysyntää. Matalapalkkaiset ihmiset saadaan töihin ja pysymään työkykyisenä ja byrokratiaa als kun mahdollistetaan 1200 eur/kk tulot ilman veroja ja sivukuluja. Piikki kiinni ulkomaille. Hallitus vaatimaan jäsenmaksualennus ehtona euron ja EU:n tukemiselle, yritystuet vain omalla kasssavirrallaan toimivalle terveelle toiminnalle, velkaelvytysrahaa julkisiin investointeihin jotka täytyy jaka tapauksessa tehdä, päästömaksusopimuksesta irtaannuttava samoin CO2 rahastoista, rikkidirektiivi saatava samaksi kuin välimerellä, kehtiysapuna palkataan 50 000 vapaaehtoista ja viedään suomalasita tavaraa ja rauhanturvaamista. Julkiisesta keskijohdosta 30 % pois ja 5 vuoden ketjutettukin irtisanomissuoja pois. Projekti viennin edistamiseksi ja tukemista.

Energia ja työvoima pitää saada valtion erityiseen suojelukseen ja kilpailukykyiseksi. Suomi on energiavaltainen maa ja oleminen, asuminen ja työpaikat käyttävät paljon energiaa jo lämmitykseen ja liikkumiseen. Suomessa on maantieteestä johtuen kylmä ja etäisyydet ovat pitkiä. Suomi voi kilpailla erikoistumisella ja korkealla teknologialla, josta on kokemusta menneisyydessä. Esimerkiksi tavaroiden tullaus ja liikkuminen myös EU:n ulkopuollle pitäisi saada joustavammaksi.

Suomen mahdollisuuksia on euroalueen ulkopuolella. Esimerkkinä Venäjä, Kiina, arabimaat ja Afrikka. Näissä maissa auttaisi parempi niiden kielitaito. Suomella on monessa niissä hyvä maine. Nyt resursseja menee paljon esimerkiksi ruotsin opiskeluun suurista kielistä. Ruotsin kieli pitäisi saada vapaaehtoiseksi ja poistaa virkamiesten ja opiskelupaikkojen vaatimuksista. Vaatimus ei ole enää relevantti Suomessa. Esimerkiksi ranskan kieltä voisi käyttää enemmän kohde maissa ja EU:ssa.

 


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Silmääni pisti uutinen, jonka mukaan Suomi olisi pystynyt sälyttämään muille maille näitä metsien päästömaksuja. Tieto oli niin epämääräinen, että se saattoi olla selittelyäkin.

Toimituksen poiminnat